Eftersom alla människor är unika och våra fötter och ben inte är stöpta i samma form, tänker jag att alla ändå ska kunna bära egenstickade sockor som sitter som en smäck!

Därför har jag utvecklat sockmönster med separata mått för skostorlek och fotvidd, ankelvidd, benvidd samt benlängd. Dessa kan du alltså kombinera helt efter dina egna mått, utan att du behöver räkna om ett endaste dugg! 

Olympic Winter Sock

När ska jag använda Sockityr?

Mönstren ges i ett antal fasta storlekskombinationer (skostorlek-längd/vidd) t.ex: 34-XS (35-S) 36-S (37-M) 38-M (39-L) 40-L (41-XL (42-XL) 43-2XL.

I dessa fasta storlekskombinationer innebär storleken för längd/vidd att det är samma storlek för samtliga dessa mått, alltså för storlek 34 är fotvidd, ankelvidd, skaftvidd och skaftlängd XS. Har du någon av dessa storlekskombinationer är det bara att följa grundmönstret.

Det är när någon (minst en) av dessa storlekar avviker, som du behöver använda hjälpen här på Sockityr. Alltså om du istället skulle ha skaftlängden i M och övriga XS, eller flera olika storlekar.

Hur får jag fram mina storlekar?

Börja med att mäta dina mått enligt skissen.
Skriv gärna ut bilden och fyll i måtten i tabellen (kan vara bra att spara).

Titta sedan i mönstret vilka storlekar dina olika mått motsvarar och skriv in även det.

Om nu någon storlek avviker, kommer du att behöva använda Sockityr för att hämta vissa siffror till mönstret. I mönstret står angivet när du behöver vilket mått. Det kan se ut t.ex. så här:
”Sticka till foten mäter 14 (14½) 15 cm [FL], eller ditt Sockityrmått A, därefter stickas hälen.”

På detta sätt anpassas mönstret till dina unika mått och du får den bästa passformen på din socka!

Busenkelt!

Alla mönster med Sockityranpassade storlekar visas på startsidan. Välj där vilken socka du vill ha Sockityrmått till. Mönstren finns att köpa på Ravelry >

Behöver du hjälp eller har synpunkter, mejla gärna!
linda@lindascrafting.se